© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Клик на сликата за зголемено: од генералната проба за Парадата во 2011 год.

Екслузивни фотографии од репетицијата на парадата на Црвениот Плоштад во Москва, на која присуствував на 7-ми мај 2011 год. Во тој град патувам често и по неговите улици сум проследил неколку паради, но ова беше ретка можност тоа да го сторам на самиот плоштад, благодарение на пропусницата, која ја добив преку еден наш бизнисмен, кој од поодамна е таму. Огромна благодарност до него за оваа чест.

Откако парадата заврши, поголемиот дел од публиката замина, но мојата блогерска љубопитност ме одведе до блиската Александровска Градина. Таму гори Вечниот Оган, посветен на 20-те милиони советски граѓани загинати во војната, на кои цвеќе им положија разни воени лица и ветерани, како и единиците, кои учествуваа на парадата. Тука имав неверојатна прилика, една од најмоќните армии на Планетава да ми промаршира буквално на 2 сантими од нос, што уредно го регистрирав со фотоапарат.

Русија како дел од некогашниот Советски Сојуз (СССР) дала огромни жртви за победата над фашизмот, што мора да се почитува, но, заради објективно информирање, по фотогалеријава, би сакал малку да се осврнам и на некои контроверзи врзани со оваа историја.

Оваа сторија ми чмаеше во фиока, затоа што се надевав дека за неа би можел да се заинтересира некој поафирмиран медиум. Но за жал, моите способности за новинарство се потценети. Тоа нека им служи на чест на нашите медиуми, кои трошат пари за глупости, наместо да ме ангажираат како дописник и да ми дадат соодветна опрема, а богами и хонорар. Во секоја нормална земја, за ваква репортажа јас добро би заработил, но принуден сум да ви ја дадам за беспари (прашање е дали ќе добие 3 лајка). Затоа си ги имате Бетмен Велит и слични глупости. И уште, некои веб портали си дозволуваат да ми крадат содржини.

Со парадата се одбележува 9-ти мај, денот кога во 1945 год., Нацистичка Германија потпишала безусловна капитулација, но со тоа, Втората Светска Војна не завршила. Таа траела сè до 2-ри септември истата година, кога капитулирала и Јапонија. Советските трупи учествувале и во операциии против неа (одбраната на Монголија, Манџурската офанзива, ослободувањето на Кореја итн.).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Пропусницата за генералната проба за парадата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Проверка на пропусниците и метал-детектори на влезот на Црвениот плоштад.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Припадници на МВР (рус. МВД) на влезот на плоштадот: 1-от оперативен полк (коњичка полиција) и патролно-стражарската служба (десно).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Публиката ги зафаќа своите места.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Заменик-началникот на Генштабот на Вооружените сили, ген.-полк. Валериј Герасимов (во автомобил) дава команда за почеток. Зад него се барабанџиите на Институтот за диригенти на Воениот Универзитет. На ист начин, на парадата се појавува и мин. за одбрана (тогаш Анатолиј Сердјуков) за да врши смотра.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

154-от отделен командантски полк во парадна униформа како од царските времиња, со ритуален чекор ги зафаќа своите позиции. Вооружен е со полуавтоматски пушки СКС, кои делуваат поелегантно од калашњиковите на останатите учесници на парадата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Оркестар од 1500 музичари. Составен е од: Централниот Орк. на Мин. за одбр., Орк. на Военоморската флота и Орк. на Московскиот гарнизон. Диригент: началникот на Воено-орк. служба, ген-поручник Валериј Халилов. Над нив се наоѓа екран закачен за стоковната куќа ГУМ.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Претставници на Воениот учебно-научен центар на копнените сили – Општородова Академија (ВУНЦ СВ ОВА ВС РФ) на чело со ген.-поручник Виктор Пољаков и Воениот Универзитет на Мин. за одбр. (ВУМО), со ген.-полк. Валериј Марченков. Беретките се маслинести.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Припадници на учебно-научниот центар на Воено-воздушните сили „Жуковскиј и Гагарин“ – Воено-воздушна Академија (ВУНЦ ВВС ВВА) на чело со ген.-пор. Виктор Пучков. По нив се курсантите на Воениот авиационен инженерен университет во Вороњеж (ВАИУ) на чело со началникот, ген.-мајор Генадиј Зибров. Беретките се сини (воздухопловство).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Филијалата на Воено-воздушната Академија во Јарославл, порано Вишето зенитно-ракетно училиште на противвоздушната одбрана (ЯВЗРУ ПВО) на чело со ген.-мај. Владимир Мартинов.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Морнаричка пешадија (рус. морпехота): 336-та одделна гардиска бригада на Балтичката флота, на чело со потпол. Јуриј Бојченко. Беретките се црни (маринци).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Ракетните единици со стратешка назначеност (РВСН), на чело со началникот на Воениот институт во Серпухов, ген.-мај. Алексеј Конов. Беретките се маслинести.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Воено-космичките сили (ВКС) на чело со ген.-мај. Александар Головко, а по нив е Воено-космичката академија „Можајски“ (ВКА) од Санкт Петербург.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Воздушно-десантните единици (ВДВ) на чело со пол. Алексеј Рагозин. Следат 331-от, 217-от и 137-от гардиски падобранско-десантен полк. Беретките се сини.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Десантниките на ВДВ под униформата носат маици телњашки, кои личат на морнарски.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

45-иот отделен гардиски полк за специјални задачи (гв. 45 ОП СпН ВДВ). Ваквите единици се нарекуваат спецназ (специальное назначение).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Следат единиците за радиолошка, хемиска и биолошка заштита (РХБЗ): 1-ата мобилна бригада и 9-от полк за радио-хемиско извидување. Потоа, 317-тата инжинериска и 34-тата железничка бригада. Сите се со маслинести беретки.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Курсанти на воено-техничкиот универзитет при Федералната агенција за специјално градежништво.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Курсанти на Граничарскиот институт на чело со ген.-мај. Јуриј Лашко. Граничарите (пограничники) потпаѓаат под тајната Федерална Служба за Безбедност (ФСБ), порано позната како КГБ. Беретките се шумско зелени.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Одделна дивизија со оперативно назначување на Внатрешните војски (ВВ МВД). Тие не спаѓаат во армијата, туку под МВР и се задолжени за операции во рамките на Русија (напр. против сепаратистички паравојски, терористи и сл.). Создадени се во советско време заради задушување на антирежимски движења. Нивните елитни единици носат бордо беретки.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Академијата за цивилна заштита на Министерството за вонредни ситуации (МЧС), кое е задолжено за спасувачки операции, пожари, земјотреси и сл. Неговите припадници носат темно портокалови беретки.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

5-тата гардиска одделна Таманска моторизирана стрелачка бригада. На Југот на Русија постои полуостров Таман, каде во историјата биле водени тешки битки. Потоа следува 27-мата и 138-мата гардиска мотострелачка бригада. Беретките се маслинести.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Следуваат 288-ата артилериска бригада, на чело со потпол. Владимир Фирсов, 4-тата Кантемировска тенковска бригада, на чело со пол. Андреј Мордвичов.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Следат 9-тата мотострелачка бригада (Вислинска), 16-тата спецназ бригада на Западниот воен округ и 202 зенитна ракетна бригада.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Традиционално, маршот завршува со курсантите на Вишето воено командно училиште од Москва. Овојпат, на нивно чело е Херојот на Русија, заменик началникот на училиштето, пол. Владимир Коргутов.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По завршувањето на маршот, на сцената стапува борбената техника.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Теренските оклопни автомобили ГАЗ-2975 „Тигр“.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Оклопни транспортери БТР-80.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Тенкови Т-90.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Самоодни хаубици 2С19 Мста-С.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Самоодни ракетни системи Бук-М2.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Ракетен систем за ПВО, Панцирь-С1.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Оперативно-тактички ракетен комплекс Искандер-М.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Ракетен комплекс со интерконтинентални балистички ракети РТ-2ПМ2 Тополь-М.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Привршување на парадата: три БТР-80 со знамињата на копнената војска, военото воздухопловство и морнарицата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Знамето на копнената војска е црвено и на него е претставено ѓуле кое гори и два вкрстени мечови. Воздухопловното е светло сино со сончеви зраци и вкрстен пропелер и топ во средината. Морнаричкото пак, е бело со крстот (салтирот) на Св. Андреја (дијагонален) во темно сина боја.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Претседателскиот полк излегува на плоштадот од Кремљ.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Публиката ги напушта седиштата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Ветеран со одликувања.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Интервју по повод парадата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По завршувањето на парадата се упатив до Александровската градина, каде што гори Вечниот оган.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Воени лица и ветерани се собираат пред Александровската градина за да се поклонат и да положат цвеќе на Вечниот оган.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Пријателски средби.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Командантскиот полк во Александровската градина.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Оркестарот во Александровската градина.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Полагање венци.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Командантскиот полк на копнената војска заминува од градината.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Командантскиот полк на военото воздухопловство заминува од градината.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Командантскиот полк на воената морнарица заминува од градината.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Трупите со марш заминуваат од градината.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Припадници на РВСН на излезот од градината со знамето на својот род (сино-црвено со штит, вкрстени стрели и меч). Старешината носи парадна сабја.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Разни курсанти без оружје.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Елита на вооружените сили: 45-иот одделен гардиски спецназ полк со знамето на ВДВ (сино за небото, зелено за земјата, со падобранец и два авиони).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Припадниците на единиците на МЧС.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Граничарските трупи при ФСБ.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Бордо беретките на елитните припадници на Внатрешните војски при МВР.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Војската одмаршира назад во касарните.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Откако воените единици се заминати, ветераните и обичните граѓани оддаваат почит кај Вечниот оган.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Командантскиот полк се подготвува за полагање на венец на споменикот на маршалот Жуков.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Споменикот на Жуков.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Полагањето на венецот.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Репортери и граѓани, кои немале пропусница за настанот, мораат да го следат и да фотографираат застанати позади оградите.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По парадата, Црвениот плоштад е отворен за посетителите.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Седиштата на кои ја проследив парадата.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Атмосферата низ градот на 9-ти мај 2011 год.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Некоја цуца и ветеран (додуша униформата е железничарска, а не воена).

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Стар морски волк и тетка-ветеранка.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Културно-забавна програма.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Градот во празнично расположение.

© Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Чистачки единици: „Ко улицу прља има да надрља“.

Јас сум голем љубител на рускиот народ и неговата култура. Русија има постигнато огромни успеси на економски, културен, воен, спортски и секаков план, за што говорев во статијата „Запад нè отпишуе, Исток нè прешишуе“. Таа поседува богата култура и преубави градови (пред кои нашите бледнеат како последни паланки), стандардот ѝ е кренат во однос на минатото и таа повторно е велесила на светската политичка сцена. Но, за жал, авторитарноста и империјализмот таму имаат долга традиција (Иван Грозни, Сталин итн.). Сега, во Русија се омекнува ставот кон тоталитарниот советски период.

Без намера да ги омаловажам жртвите, кои Антифашистичката коалиција ги дала за оваа Победа, неа не смееме да ја идеализираме и мораме да сфатиме дека таа си има и валкана страна. Зарем треба да потсетам дека, например, Американците фрлиле атомски бомби врз Хирошима и Нагасаки? И дека, по војната, тие го поддржувале монархофашистичкиот режим во Грција, против кој се бореле нашите партизани – Егејци? И СССР извршил злосторства. Милиони луѓе пострадале од фашизмот, но исто толку од сталинизмот. Ова не го велам за да ги навредам Русите. Напротив, тие самите доста пострадале од тој режим. Но Руската Федерација, како официјална наследничка на СССР, мора да се соочи со некои факти.

Тука мислам на Пактот меѓу Хитлер и Сталин од 1939 год., со кој, тие си ја поделиле Полска, по што илјадници заробени полски офицери биле убиени во Катин, Русија. Литванија, Латвија и Естонија биле насилно напикани во СССР, а и Финска била нападната без никаква причина. Молдавија била одделена од Романија и вклучена во СССР, по што, Сталин таму фабрикувал „молдавска нација“ за да ја оддалечи од романската. Западните Украинци и Белоруси биле ослободени од полската власт, под која тие биле репресирани и биле вклучени во Советска Украина и Белорусија, но тие таму пострадале многу повеќе.

Москва и Берлин имале одлична соработка сè до 22 јуни 1941 год., кога Хитлер го прекршил договорот за ненапаѓање. Сталин дури несакал да верува дека неговиот сојузник го сторил тоа. Советската репресивна служба НКВД масакрирала илјадници луѓе и ги фрлала во масовни гробници, кои германските окупатори ги откриле и ги употребиле за пропаганда. Затоа, некои Украинци, Белоруси, Кримски Татари и други советски граѓани ги дочекувале како ослободители. Но во борбата против фашизмот не паднале само Руси, туку и Украинци, Белоруси, Грузинци, Ерменци, Татари, Казахстанци, Узбеки и припадници на сите советски етнички групи, па дури и некои Волжски Германци.

Соработка со нацистите имало насекаде, па Русија не е исклучок. Тука би ја спомнале Руската Ослободителна Армија (РОА) на ген. Власов, Руската Ослободителна Народна Армија (РОНА) на Каминскиј, 15-от СС козачки коњички корпус и др. Некои колаборационисти верувале во фашизмот, но други го правеле тоа само за да ја ослободат својата земја од сталинизмот. Историјата не е црно-бела.

Милиони Руси загинале не само од окупаторскиот терор и битките, туку и заради лошата стратегија и нерационалноста на советските генерали. Неподготвени и слабо вооружени Руси биле пуштани на јуриш, додека позади нив, припадници на НКВД (т.н. заградотряды) стрелале во секој, кој би дезертирал. За да се сфати атмосферата на тоа време, ја препорачувам руската ТВ серија „Штрафбат“. Најквалитетниот команден кадар на советската армија бил растрелан уште во предвоените сталински чистки. Многу советски војници паднале во заробеништво, а по војната, тие биле судени за „дезертерство“ и гниеле по сибирските гулази. Нивните семејства истотака биле казнувани. Некои од тие заробеници биле толку очајни, што се вклучувале во РОА.

По падот на фашизмот, некои од германските конц-логори работеле како сталинистички, напр. Саксенхаузен, кој го имам посетено. За време на војната, таму бил затворен украинскиот националист Бандера. Затоа, смешно е што сега некои го опишуваат како „украински нацист“, а тој бил затворен од самите нацисти, затоа што тие биле против неговата идеја за Независна Украина. Во Русија е во мода Украинците да се поистоветуваат со нацистите, но всушност, премиерот на Украина, Гројсман, е Евреин и таму со закон беа забранети сите тоталитарни идеологии (и нацистичката, и комунистичката). Неспорно е дека меѓу Украинците имало нацисти, но такви имало и во Русија. Во неа сега има повеќе неонаци движења, а нивните припадници им се приклучуваат на сепаратистите во Донбас и Крим.

Кога сме кај Крим, Сталин извршил масовна депортација на Кримските Татари со сточни вагони во Сибир и Средна Азија, каде тие страдале. Депортирани биле и Волжските Германци, Карелијските Финци, Полјаците, Чеченците, Понтијските и Кримските Грци, Литванците, Латвијците и Естонците, Јапонците и Корејците од Курилските острови и Сахалин и др.

Во војната, Русија се проширила, анексирајќи ги: финската област Карелија, јапонските Курилски острови, германскиот Кенигсберг (родно место на Емануел Кант, сега Калињинград), Тува (мала земја кај Монголија, која до 1944 год. била независна) и други територии. Дали сега Русија би дозволила референдум за нивно отцепување, како што се случи во Крим?

По ослободувањето на И. Европа, советските војски го замениле фашизмот со комунизмот, под кој многу луѓе пострадале. Некомунистичките антифашистички движења биле репресирани, како напр. полската Армија Крајова. Унгарија се обидела да се ослободи од советскиот јарем во 1956 год., а Чехословачка во 1968 год. Но, и во обата случаи, тоа било задушено од советските тенкови. Во ослободената С. Кореја, Советите истотака воспоставиле брутален комунистички режим, кој таму владее до ден денес. Неспорно е дека и западните Сојузници вршеле злосторства, но земјите, кои тие ги ослободиле (Франција, Белгија, Холандија и др.) станале демократски и добиле материјална помош, по што, тие процветале, додека И. Европа пропаѓала.

На териториите ослободени од Советите се случиле и силувања. За ова сведочел писателот – нобеловец Солжењицин, инаку самиот учесник во војната. Поради тие сведоштва, тој одлежал 8 години во сталински гулаг. И Тито неуспешно му се жалел на Сталин за силувањата. Среќа што Тито му кажал „не“ во 1948 год., па барем сме имале поумерен социјализам од советскиот. Додуша, и кај нас имало глупости (напр. Голи Оток, затворањето на Ченто, табуизирањето на блискоста со Бугарите итн.). Злосторства имало насекаде, но проблемот е што во Русија за тоа не може да се дискутира. Тамошните луѓе треба да сфатат дека историјата не е религија и таа треба да се заснова врз факти, а меѓу нив има и непријатни.

Објективно, во некои неразвиени земји комунизмот одиграл еманципаторска улога. Тој донел описменување, индустријализација, болници, патишта, а репресираните работници и етнички групи добиле права. Затоа, кај нас, на комунистите – асномци и на борците од Егејот се гледа позитивно. Но за земјите, кои имале парламентарна традиција и граѓанско општество, како и развиена индустрија и/или земјоделие, комунизмот бил катастрофа. Така било во Чешка, Унгарија, Полска, Западна Украина и Балтичките земји. Таму, комунизмот бил непопуларен и тој бил наметнат насила со советските тенкови, по што следеле репресии, затворања, депортации и колективизација.

Во 2010 год., во Русија имаше обид за соочување со мрачните страници на нејзиното минато. Тогаш, полска делегација на чело со претседателот Качински требаше да гостува во Катин заради комеморација на убиените офицери. Но, авионската несреќа, во која тој загина, ги осуети тие планови. Подоцна, избувна и братоубиствената војна помеѓу Русите и Украинците. Во една ваква атмосфера, до такво соочување не може да дојде.

Оваа статија е посветена на сите оние кои чесно ја исполниле својата должност за одбрана на својата земја и за Победата над фашизмот. За жал, на парадите се појавуваат и лажни ветерани (т.н. ряженые ветераны), украсени со тони одликувања, кои на помалку упатените им делуваат убедливо. Но тоа не може да ги залаже познавачите на фалеристиката (наука за одликувањата), а такви во Русија има многу.

Додека кај нас постоеле герилски движења (комити, партизани), во Русија функционирала моќна регуларна армија. Таа земја има богата воена традиција (од царските времиња и војните против Наполеон на Суворов и Кутузов, преку Црвената армија на Жуков, па до поновите конфликти во Чеченија, Ј. Осетија итн.). Затоа, таму има и добри познавачи на ордените, униформите и останатата милитарија. На тема на лажните ветерани таму доста се говори, а некои од нив беа „живи фатени“ од страна на медиумите. Се говори дека некој намерно ги подготвува тие измамници за да создадат убава слика на парадите, затоа што автентичните ветерани делуваат изнемоштено, изгладнето и сиромашно и тие би можеле јавно да се жалат на нивната запоставеност.

Илјадници автентични ветерани живеат осамено и заборавено во некои мали места и во сиромашки услови. Пензиите им се мали и многумина од нив го немаат решено станбеното прашање. Во нивна чест, да преслушаме една позната советска воена тема, преработена од ангажираниот руски рок-рапер Noize MC за кого веќе детално пишував. Врз основа на оваа песна, режисерот Андреј Крупин го направил овој клип, кој можете да го погледнете подолу. Тој е снимен во с. Шелкун, далеку кај Урал и режисерот ѝ го посветил на својата баба.