ToLiveandDieinLAposter-1
Сакам филмови, не да не, ама она специјално да седнам со намера да гледам или да идам у кино да блејам у екран 2 саати – јок. Многу пасивна активност, а во случајот со кината (кои више и ги неаме), не смееш да запалиш цигара и фул да уживаш. Денес ТВ канали имаме миљарда, мада нема ништо на нив освен говна, сепак еднаш у 2586464 години се случува да фатам нешто интересно, ама ЕДВАЈ. Така и се случи пред некој ден. Тотална досада, никаква занимација, пуштам ТВ, вртам каналите- ништо. Коа одеднаш застанав на еден филмски канал. Почиње филм, To Live and Die in L.A., 1985-та. Нешто ме привлече да седнам да го изглеам. Вилјем Дефо, Џон Туртуро, Дин Стоквел и (тогаш) згодната Дарлејн Флугел (или како тоа више се транскрибира у пм). Кримич, ама НЕ Die Hard, него поише влече на Европски филм. Самата слика, самата атмосфера, незнам да објаснам… абе некако, незнам.. Новиве крими серии ГОМНА ДА ЈАДАТ со две руки од кофа онака, ејтиз рулз. Базирано на роман од Џералд Петиевич, поранешен припадник на ју ес ло-енфорсмент. Режија, типот од Франсуцка веза со Џин Хекман. Има и доста моменти кои некои ги толкуваат као хомо референци. На главниот лик, кој работи у оддел за фалисфикати му го убиваат партнерот со бркови при откривање на фалц долари. Фалсификаторот е Дефо, полулуд уметник со девојка лезбуша, ќе наслика нешто па после го зима платното го пали со упаљач. Негов пајташ е Туртуро, ќе глеа да кидне на аеродром со пун куфер фалц долари ама главниот ќе го стигне и ќе заврши у затвро. Лошиов ќе се изнервира и ќе нарача негово убиствоу затвор пошо му кидналсо парите, ама нема да успее. Иначе на лошите адвокат е Дин Стоквел. Нов партнер на главниот јунак е Џон Вукович (имево некои тврдат е посвета на српското потекло на авторот на книгата мада незнам). Двајцата добри со помош на Флугел, сумњива фуфа со врски у подземјето која им дава информации ќе покушаат да го фатат Дефо. Упсут главниот лик ќе ја ебе типката, ја уценува за условното, има јаки сцени она гзе цице едно друго. Двајцава добри ќе изглумат дека се од некаква сумњива оф-шор банка од Кајмански острва и ќе сакаат демек да купат лажни долари од лошиот. Но типов им бара аванс, а власта не им дава за акцијава со цел да им покаже складот па да го фатат. Од фуфата ќе дознаат дека некој кинез од Хонг-Конг носи пари за купуење дијаманти и ќе го начекаат на своја рука и ќе го фатат. Ќе го однесат под еден мост и као дај парите овој шо како, одозгора тие лошите со М-16 так-так-так паѓа мртов аах со дупки, па се бркаат со шевролети, кадилаци лудница вроооОООАААМ ииИИИКХ тука ТИИИИТ поминуе сканија ЖДРАГАУ се превртуе, па после ги зимаат парите и сфаќаат дека уствари Кинезов бил андерковер фед, ал готово мртов е. Вукович ќе го фати грижа на совест дека требаа само да му ги земат парите а не и да умре и ќе се исповеда на адвокатов кој уствари работи за Дефо. и зимаат париве од мртвиов кинез и идат да го видат складот со каунтерфеијт париве, и само ги бројат КОА ОДЕДНАШ ЖДААК вадат пиштоли од акт чантите ФРИИЗ!!! као ќе ги апсат ама едниов вадење сачмарица ЖБРАДАУ ШЉАУУ крвои главниов лик мртов (а уше филмов не завршил). Дефо бегање, а Вукович го брка. Го наоѓа у илегалната печатница запалил све да нема докази онака огнови тука и му вади револвер калибар .38 онаков скратен и вика као „уапсен си“ а овој му се смее ГАГАГА, лош таков, и зима даска го маа по глааа ПБАУ БАУ овој паѓање а овој го покрива со партали и зима хартифче запалено да го запали (демек изгорел у пожаров), а џон вукович му стануе и ТАГАУ- ТАГАУ Дрефо со дупки изнбенаден ААААХ НЕЕЕ ТАГАУ-ТАГАУ АААХ и каошо паѓа со тоа запаленото се запалуе сам уствари и гори у агонија ААААГГРХХХ АААА И УМИРА У МУКИ АХАХАХ. Џон Вукович иде кај фуфата и’ вика „тој главниот од добрите е мртов, сеа сме ние партнери“ а она го глеа онака и завршуе филмот две аута доаѓаат пред куќата. Јак филм.