nikolamladenovfokusnaslovna

„Ние сакаме општество на слободни луѓе, тие сакаат збирштина безрбетници. И тука – нема компромис!“ – Никола Младенов (10 март 1964 – 27 март 2013), долгодишен новинар, основач и сопственик на списанието и дневниот весник „Фокус“. Новинарска кариера ја започна во средината на 80-тите години на минатиот век, во тогаш прогресивно настроеното списание „Млад борец“, кое беше предвесник на демократските процеси. Во 1995 год. започнува со работа неговиот магазин „Фокус“. Младенов ќе остане запаметен како храбар критичар на сите владејачки гарнитури, поради што често трпеше последици. Загина во сообраќајна несреќа кај населбата Хиподром во Скопје.

Кликнете наслов за преглед на видеото