Споменикот на Славко Јаневски у Жена-парк

Нашиот познат писател Славко Јаневски неодамна беше постхумно лустриран како кодош заради наводна соработка со безбедносните служби во времето на социјализмот, во процедура која предизвика лавина критики и контроверзи.

Па искачаат муабети: Славко Јаневски намерно го држел романот „Крпен живот“ на Стале Попов у фиока за он да го објави првиот роман на македонски јазик „Село зад седумте јасени“, Славко Јаневски му провалил у куќата на Рацин му ги украл ракописите, Славко Јаневски го убил Кенеди, Славко Јаневски убил миљарда луѓе, Славко Јаневски кодош, убица, злотвор, абе просто ГОВНО од чоек. Хитлер гомна да јаде.

Не знам дали има вистина у тие тврдења, може да, може не, неам видено многу докази. Меѓудругото, го обвинуваат и за плагијаторство, тврдејќи дека романот „Село зад седумте јасени“ е уствари здиплен од „Разорана ледина“ на рускиот писател Михаил Шолохов. Дали е тоа вистина, не знам, ал’ иронично е тоа што за плагијаторство е обвинуван и самиот Шолохов, за што повеќе можете да прочитате со клик тука: Рукопись «Тихого дона» и проблема авторства (информациите се на руски, превод не ви треба, не сте дотолку антички да не сконтате словенски јазик).

Btw коа сме кај Шолохов, којзнае па колку он соработувал со тајните служби чим ги добил највисоките Ленински и Сталински признанија и куп други ордења, па власта му дозволила дури и да ја прими Нобеловата награда за литература во странство (неподобен писател би немал таква шанса). Па иди ти сеа пробај да им го лустрираш, ќе те лансираат од Бајконур.

А коа сме кај „зајмење“ туѓо творештво, знам еден друг Јаневски ш’о се утепа од „зајмење“ руски песни, па не го лустрираат, него со владин указ го поставија за официјален Амбасадор на културата на Република Македонија во Загреб. С. Јаневски е мртов, да живее В. Јаневски, то су праве вредности.

Неисе. Последниве настани, ме заинтересираа, како и многумина други, да потпрочитам повеќе околу ликот и делото на Слевкоу Џејневскиј. Види богати какви сценарија напишал: Македонска крвава свадба, Волчја ноќ, Македонскиот дел од пеколот, Јазол…

Македонска крвава свадба

Сељаци жнеат на гУмно Осман бег ги малтретира Д’Ш Д’Ш!!! камшикуе КАУРИ СВЕЦА ВАМ ЈЕБЕМ!!! @##$%^ Тука еден добар турак, му вика зашо не збориш турски ЌЕРАТА??! @#$$% За да не мислат дека сум предавник Д’Ш Д’Ш го маа со камшик у фаца!!! АГРРХ!! Ја грабаат Цвета ја носат у харем Миднајт Експрес АААГРХХ!!!!!!!! вришти ГРШШ Шишков кине кошуља искача цицка огромна сељачка шлаап меси тука ја шмука. Си сака си зима. Се собираат петстомиљарди сељачишта со бакљи да палат сарајот ГРРЖЖ гори помошен објект (за градинарот или некоја канта гаража). Бегот искача со Цвета као жив зид. Јеби га идат на суд по процедура (а шо па бегов толку запна за жена да ја зима?!). Кадија Милчин (АХА! Милчин и Славко Јаневски! УДБАШИ!). Тука конзули од Франција, Енглеска, Русија, Милчин им збори за Les Fleurs du mal на Бодлер (Зашто?! Озбилно у сценариото е). На крај ја пуштаат се праи свадба. Тука музики, зурли, тапани, го играат Тешкото (на свадба?!). Доаѓа бегот изнервиран собрал банда турци, арнаути сите милети ги собрал. Зафир Хаџиманов (амбасадор на културата у Белград) ама млад му се супротставља со некоја кубура од пред 200 години а овој му вади леворвер белгиски Nagant M1895 БДШ!!!! Одекнуе истрел! Паѓа Цвета (се убаци измеѓу нив) АГРРХ ја закачи. Почиња тотални обрачун БДШ БДШ БДШ ЦОИ!! ЦОИ!! АГРРХ!! Мешовито наоружање манлихери (Ferdinand Mannlicher), берданки (Hiram Berdan), наганти, понекоја стара кубура, сабји, анџари и јатагани и понекоја ручна бомба. БШ БШ фијукаат меци ЦОИИ-ЦОИИ, паѓаат клети турци ал наеба и тој добриот Турчин, се исповеда тука на попот (ваљда егзархиски) усред битка пооопеее, попеее агрххх… умира со брада. Сељак на тараса (зашто не го викнале на свадбата?): жено дај малихерата! Му даа, нанишануе бдш чклак-чклак (репетира bolt-action rifle) бдш чклак-чклак (репетира) истепа цел батаљон (увежбан, истрела 500 патрони за 60 секунди јеботе). Сељак баца бомбу фиУУУУ БДРЖЖЖЖ!!! ЛЕТААТ ТУРЦИ!! АГРРХ!! Попот Павле Вујисич (јади рипЧиња) стрела со леволвери ко каубој БДШ БДШ, уби пеес луѓе, му улетуе турак ал кај сеа дур репетира пушка ехаа 5 саати, а нема бајонет и зима да го пукне попов со кундак у глаа ХААА!!! Попов ХУУ ХААА џудо захват ФРААП го избацуе од рамнотежа, го соборуе, го фаќа за коса отпозади и го коље со анџар КЉАУУУ!!! КОА РЕЧЕ ШИКЉА ТУРСКА КРФ!!! АГРРХ турчин умира у агонија!! Општ покољ!! Усред хаосов поминуе Ацо Снагата цел изгубен нешо слеп, глув и луд не приметуе нишо булазни нешто ЉУУУЈЃЕЕЕ ЉУУУЈЃЕЕЕ не знае на која планета е (све некои такви улоги му даваат мученички, све е нешо стар, и на 20 години коа бил све такви улоги му давале). Околу него тотална раскапација летаат ноги, руки, веѓи!!! Цела Турција ја избија, се дига дим, на бојно поле голема количина на убијени турци уште топли… скапуваат лешини, чадат, муви околу нив ззз, маларија, чума тука, куче доаѓа тука зима рука у зуби гнете. Осман Бег е последен (увек главниот последен остануе жив, како никад не го закачуе нешто усред битка?!). Бега негде (пошо е бег, ама кај ќе бега ридишта Мариово, Галичник, пустелија, ни самопослуга нема, ни фејсбук, ништо). И бега негде главом без обзира позади него миљАрда разјарени сељаци АААГРРХ!!! ПРЕТАТ НИЗ СТИСНАТИ ЗУБИ МОРЕ ДРЖ ГО МАМИФЕТО @##%$% Као шо бега еден од сељациве му фрла ручна бомба (зашто??! онака за еден чоек фрла бомба на раздаљина од незнамти 3-4 метра??! тоа ударен бран и шрапнели ќе ја избие цела потера, чисто самоубиство! Па ни у заклон не залегнуваат!!). Коа рече ЖБРАГАУУ!!! ЕКСПЛОЗИЈА ЛЕТААТ ПАРЧИЊА ЗЕМЈА!! А Шишков ништо! Бомба му се детонира 20 сантими од него овој продужава да бега! Јес да му однесе глаа, руки и ноги ал нема везе он бега кур го боли!!! Се дере пијан у бифе на Вардар филм ја сум Бугарин, ја сум Бугарин!!! БДРШШШ прертуе астали!!!! пАЃААТ ФЛАШИ ЧАШИ ТАЊИРИ ПРИБОР СОЛАРНИЦИ БДРРШ ЦАНГРР летаат ќебапчиња, шопски, ражничи, шарски пљескавици, ордевери, чорби, ракии, вињаци Рубин, газирани сокови струмка, Џокер доаѓа го смируе!!! Зафир Хаџиманов по него дш дш трча тука со елече напната фаца хмппфф- хмпфф му снемуе воздух нема кондиција, зима тоа кубурата од 1745-та нанишануе и пука: БД’Ш!!! ЗИИИНГ! – фијука зрно. Го утна. Тоа зрнце мало кај ќе го погодиш на толкаа ливада, поготово ако трча зиг-заг (а да го закачеше, гангрена тука одма). Шишков продужава да бега више светски рекорд постигнуе, Зафир го стигнуе му рипа од грб ХУАААА!!!! ЛЕТА ТУКА 10 МЕТРА фииИИИИИУУУУ ЖБРАГАГАУУУ МУ АТЕРИРА НА ГЛАВА!!! ХУУУ ХААА почиња борба прса у прса дш дш боксои се дават ГАААРГЛЛ- ГАААРРГЛ тука овој нож му вади ХААА овој му се качил на него му избија нож из руке со една и фаќа огромен камен ко за купус со друга рука. Коа рече ЖДААГАУУ ЖДАГАУУУ ЖДАГАУУУ го кембечи со камен у фаца!!! НАА НААА ПИЧКА ТИ МАТЕРИНА му ја изобличи скроз!!!

Македонскиот дел од пеколот

Уше по насловот се глеа ова ќе биде пуцњава лом! (btw на Internet Movie Database фигурира као: Makedonski del od pakloto, као ПАКЛО цигарети). Село негде у курац, крави, кози, волови, сељачишта. Втора светска, доаѓаат злобни подли Бугаришта (BVLGARI) кињат тоа сељаците (Бугари малтретираат Бугари). Претреси по селото тука летаат постељнини, перници, јамболии, гоблени, бардаци и стомни БДР’Ш ЦАНГР!!!! Дека се шумкарите мамката мрсна @#$%?! – ги испитуваат на стандарден бугарски к’о да се усред Стара Загора (зашто не на западните дијалекти?! Ал битно има subtitles пошо бугарски ич не се разбира). Но нив им се спротивставува храбриот етнички Македонец Павле ВујисиЋ! Никој тука не ве повикаЛ, господине! (со роЛовано београдско „Л“). Господине! ГОСПОДИНЕ! ГОСПОДИНЕЕЕ!!! АГРРРХ!!! Полудуе таков испотен. Му претресуваат по дома гледаат саат донел од печалба у Америка пишуе USA му го кршат мамката американска БДР’Ж ЦАНГР. Зошто го сторивте тоа?! Јас крваво го спеЧаЛив! – им вика со онакво „Ч“ (саат толкав дрвен ко шкаф со клатно го м’кнел од Њу Џерси). Почиње пуцњава, шумкари со шубари со зашиени ОГРОМНИ do-it-yourself петокраки (тоа рај за снајперисти штрчи). ЧА- ШАА ЧА-ШАА (истрели од маузери и валтери, тоа истите аудио семплови у секој филм) ЧРРРРШШ – ЧРРРШШШ!!! (автомат MP-40 Schmeisser) ЧРРРРХХХ – ЧРРРРХХ!!! (клокотат Maschine Gewehr-и MG42) БРРРРД- БРРРРРД!!! (пар стари тешки митраљези MG 08) Чклумф ЖБУФФ фииИИИУУУУ ЖБРАДАУ!! (минобацачка ватра). Панде Јовчевски Кајзеро (Петар Арсовски! АХА! КОДОШ!) со чехословачки пушкомитраљез Brno ZB vz. 26 ЧРРРШХ-ЧРРРШХ!!!!! Му навалуваат Бугари на митраљеско гнездо (така глупи се изложуваат на оган ко у видео игра, урррааа у напад!). ЧРРРШШХ!!! ЦОИ-ЦОИ!! АГРРХ! Ги покоси! Навалуе нов бран! Фрла бомба! ФиииИИИУУУ БРДРЖЖЖ!!!! Експлозии!! Летаат Бугари од Варна, Пловдив!! АГРРХ!!! Уште една фиИИИУУ БДРЖЖ!! Летаат уште Бугари!! АГРРХХ! Исфрли од строј голема количина на Бугари, али го утепаа, го зимаат трупот го носат у селото да ги плашат сељаците. Ги собираат на сретсело дш дш ги гураат со кундаци ко говеда ЛОС ШНЕЛ славу вам сељачку!!! @#$%^ Еве ви го шумкарот мамката ваша мрсна јебала вас резолуција Коминтерне о фабрикациии македонске нације 1934. Тука собрани етнички македонки Милена ДравиЋ, Неда СпасојевиЋ почињаат нарицаљка за убиениот „ОООЈ ЦРНА ЗЕМЉО ЈОООЈ“ к’о да се симнале од Динара, Велебит, Книнска крајина, Лика. Ги фаќаат ги мучат Д’Ш Д’Ш шамари!!! Ђe ти је муж??! Ђе ти је ћаћа јадо??! @#$^^$ А нијесан га ни чуја ни видија!! Д’Ш Д’Ш!!! Го фатија и Ацо Снагата го тепаат Д’Ш Д’Ш (пак он мученик нешо, све он јаде ќутек). А тепачот, се знае – Шишман Ангеловски! Увек глуми такви полицајци некои, таков испотен тепа, силуе (види „Истрел“ Бранко Гапо). Никад да му даат позитивна улога! Само поп коа беше у „Најдолгиот пат“ ЉУУУЈЃЕЕ РЕКАТА ЈОРДАН!!! (со гласон засипнат, ќе се удавеше). Се дешава твист у бугарските редови. Се скаруваат војската и полицијата. Првиве викаат ние сме војници не касапи маму вам џандарску доста ги м’чите наште блгарски граждане (има и ’добри Бугари’ у филмов, рецимо Столе Аранђеловић, tatoo мајсторот од „Тетовирање“). Доаѓа селскиот чпиун Диме Пафтар и него го тепаат! Мамката мрсна Д’Ш Д’Ш! Ами заштото ме тјапате??! Аз сум сос вас!!! И трјаба да те тјапаме! Д’Ш Д’Ш го тепаат (зашто?). К’о у филмон „Војници“ со Џорџе Балашевич. Где се крију они ваши? У оном солитеру и две приземне куче. Пу, ђубре издајничко! – вика „Његош“. Зашто ѓубре кад је све рекао? – вика „Тавче“. Бугариве го тепаат Пафтар (нешо заебал работа), а го испитуваат: главниот на Бугариве Милчин (АХА! Милчин и Славко Јаневски! УДБАШИ! ПАК!), Бабец од Битолски театар и Вукан Диневски БЛА-БЛА збори ко Тарзан со дебел глас (некако убаво му е сам себе да се слуша). И Пафтар вика „знам каде се крие ТОЈ“! ТАДА- ДА- ДАААМ! (Петта Симфонија). Сите смрзнуваат! Кој ТОЈ? Даскало! ТАДА-ДА-ДАААМ! Го бараат Тодор Ангелевски – Даскало (Дарко Дамески). Се крие под некој кревет у некоја куќа, тука жешко, загушљиво, се поти. А одозгора дете си игра. Му вика на детево дај бе отвори се угушив у пм, детево мисли нешо си играат не му отвара. Се појавуе бугарски полковник (Фабијан Шовагович без брк немоеш да го познаеш, може се криел дужел пари) вика да се стрелаат 25 заложници ако не кажат каде е Даскало! Даскало се избацуе ноќе на сретсело ко фантом (демек да не ги стрељаат ради него). МЕНЕ МЕ БАРАТЕ? На сите смрзло говно у дупету! РЕФЛЕКТОРИ У НЕГО! Се созимаат сите од шок ДРЖТЕ ГО МАМКАТА ШУМКАРСКА! @#$%^ Овој зима пушка чклак-чклак репетира ЧА-ШАА!! ЗОИИИНГ! АГРРХ го закачи Шишман! (додека све тоа го праеше никој не пукаше по него, стопути ќе го утепаа, али ко на филм она „фатете го жив“). Фрла бомба фииИИИИУУУ БДРЖЖ!!! Летаат Бугари!! (а тука на сретсело и селани собрани како така бомба фрла ќе ги истепа своите?! Али ко на филм експлодируе бомбата летаат само непријатели ко у Топ Сикрет со Вал Килмер). Дамески бега низ селово по него цел батаљон, ко шо бега ќе се сврти ќе репетира чклак-чклак и ЧА-ШАА!! Паѓа Бугар (све ги погодуе у црна темница, а они не пукаат само паѓаат ко муви). Уби 500 души од потерата со репертирка јеботе. Се крие у некоја плевна. Бугариве ги гураат сељациве накај плевната ко жив зид а овие почињаат да ја пеат „Денес над Македонија се раѓа“ (онака сите ја знаат наизуст). Пејат тука Милена ДравиЋ, Павле ВујисиЋ, Чкаља дошол Камионџије. Даскало зима низ прозор пука у масата и све ги закачуе само Бугариве. ЧА-ШАА!! (АГРХХ закачуе комарец у лево јајце на 800 метра). Плевнава гори, унутра Даскало, Фаренхајт 451 степени, на цела мака тука и коњ у пм! ИИИХААА! Се крева на задњи ноги! Даскалот отвара врата коњов бега Т’Г-Д’К Т’Г-Д’К!!! Сељаче у масата се радуе, важно му се спаси којнот. Даскало глеа дека е опколен, нема спас, зима да се самоубие активира бомба „крагујевка“ удира запалка дш чшШШШШШ искача дим и коа рече (((ЖБРАГАУУУУУ!!!!))) Лета у свемир цела плевна!!! ДРВА ЛЕТААТ!!! ГРЖЖЖ ГЛАМЊИ ГОРАТ!! Утредента се собира бугарска комисија Crime Scene Investigation, тука форензичари буричкаат по тоа рушевините. Доаѓа чпиунот Пафтар за исплата вика „а левовите?“, Милчин му вика: „къкви бе пари?“. Њама доказателства, коските не му ги најдоа, воскреснал. На крај ги спотеруваат селаните у ропство, иде колона накај хоризонт у позадина „СОО МАА-АА-АКИ СУУУ-УУМ СЕ РООО-ОООДИЛ ЈААААС“ (Вања Лазарова). Милчо тука трча по ливада накај камера слоу моушн вика ко без глас (*успорено*): „Траааај -чеее“. БРРРРРРД!!! – рафал. Агрррх паѓа. Одјавна шпица онаква филмска слика со ѓубренца звукон њоии-њоии завлекуе на некои места.

Абе овој Славко Јаневски закон писател да ти бил. Види какви филмои праел. Пуцњави, експлозии, Рамбо гомна да јаде.

Македонска крвава свадба

Македонскиот дел од пеколот