©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Виница

Во третиов дел од репортажата од фестивалот Слободна зона, кој се одржуваше од 27-ми до 30-ти август во Виница, ќе се осврнеме на убавините на градот – домаќин и неговата околина. Во богатата фото-галерија ќе го видите Виничкото Кале, Градскиот парк, улиците, старата и новата архитектура, спомениците, ноќниот живот и др. На крај ќе отпатуваме и во некои соседни села. За жал немам многу фотки од убавите Виничанки ;) Доколку пак, сакате да ги прочитате претходните делови од оваа репортажа, за првиот кликнете тука, а за вториот тука.

Сите фотографии подолу се мои, освен четири, за кои му благодарам на Виничанецот Драган Димитров и тие се уредно обележани како негови. Тоа е еден интересен урбан момак, кој во даден период живеел и работел во USA, со кого има многу што да се поразговара. Нему му заблагодарувам од се’ срце и за помошта што ми ја пружи при мојот престој во Виница (забораив да понесам некои ствари, кои тој ми ги позајми), а и за тоа што ми покажа некои битни места низ градот и околината.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Во автобусот на пат кон Виница

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Организаторот на Слободна зона, Кирил Арсов пред Домот на културата, каде се одржаа некои од настаните. Го прашав дали Тошо Арсов му бил роднина, вика не.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По улиците на градот

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Централниот плоштад именуван по илинденецот Ангел Винички

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Поштата

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Музејот познат по теракотните икони

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Виница има црква на плоштад, што е малце (повеќе) контроверзна тема за нас Скопјаните ;-) Нејзиното име, инаку, е Св. Павле.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Не, тоа не е Париз, тоа е Vinitza by night

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Реката (не знам која беше: Виничка, Градечка или др.)

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Стоковната куќа

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Пазарот

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Стари дуќанчина

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Црквата Св. Архангел Михаил

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Џамијата

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По централното подрачје

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Кафулињата низ градот

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Во една од двете локални дискотеки

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

DJ Марсо од Канал 103 шета инкогнито по виничките улици, обидувајќи се да ги избегне бројните обожаватели

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Најбоља кафана у свет: Сојуз на пензионери и инвалиди. Порциите се огромни и многу вкусни. Шо и да побараш, чичкото увек вика дека има. Еве рецимо имате печен лаф? Вика има. Тука со Марсо акнавме огромни шопски, чорби и омлети. Пукнавме. Околу нас пензионери играа карти, табла и сл.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Цените се добри, турско кафе 10 денари! Замисли им отидеш со иљадарка, ќе пукнеш од пиење кафе!

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Влезот во Градскиот парк

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Паркот е навистина преубав

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Као шо ми причаше Кирил, овде се збирале со гитари, пиење, женски

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Овие се лапаа тука, ал киднаа коа ја и Марсо се приближивме да сликаме

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Марсо глеа дрво

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Тениското игралиште. Има и фудбалски стадион на локалниот тим Слога, како и базен.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Необично беше што тука има и игралиште за „бочање“ или како се вика тоа, као куглање на отворено, кое е омилена занимација на пензионерите.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Тука се расправаа околу бодувањето

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Дело на Дејан Јефремов (тапанарот на групата Green Fuzz) и на Маријана Иванова, обајцата учесници во организацијата на фестивалот.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Графит во центарот на градот од минатогодишното издание на фестивалот

Од минатогодишното издание на фестивалот. Фото: Драган Димитров

Од минатогодишното издание на фестивалот. Фото: Драган Димитров

Од минатогодишното издание на фестивалот. Фото: Драган Димитров

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Некакво исушено и излупено дрво, беше интресно.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Mad Max

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Гимназијата Ванчо Прке

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Народниот херој од НОБ, Ванчо Прке

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Сојуз на борците

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Капетан Кирчо Димитриов, загинал во конфликтот во 2001 кога неговото возило налетало на нагазна мина недалеку од Танушевци.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По виничките маала. Куче десно.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

По некои стари куќи

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Пример за стара архитектура. Фото: Драган Димитров.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Нова архитектура

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Куќа со интересен мурал (десно)

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Куќа со мечка (не знам зашо)

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Поглед кон виничките тополи во далечината

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Искачување кон Калето

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

На Калето, кое е остаток од доцноантичко (ваљда римско?) утврдување

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Околу Калето има breathtaking пејзажи

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Возиме кон соседното село Зрновци. Ги спремаме пасошите за да ја преминеме границата меѓу опш. Виница и опш. Зрновци

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

На влез во село Зрновци

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Општинската зграда

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Зрновци има културно-историски споменици: археологија, манастири и др., а колку што можев да забележам, има и убави девојки.

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Како што ми објасни Кирил, хотелчево Зрновка било некогаш многу популарно за свадби и сл. (можда и за швалерај?)

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

Поглед кон соседно Кочани од автопатот

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk

©Vangel Bashevski - Barmi vbb.mk