Јас сум голем љубител на животните, затоа што (најчесто) тие се подобри од луѓето. Еве мој избор на интересни животни, со фото, видеа и куси информации. Како и секогаш, морав да одберам и понешто бизарно. Па да почнеме со ред:

 

Манул (лат. Otocolobus manul) е дива мачка, која живее во рускиот Сибир, Монголија, Казахстан, Киргизстан, Западна Кина и други места, главно во Централна Азија.

Манул

002_najbolji_zivotni_vbb

003_najbolji_zivotni_vbb

004_najbolji_zivotni_vbb

Манул одмара

 

Вомбат (лат. Vombatus) е цицач од редовите на торбарите (како и кенгурите и коалите), кој живее во Австралија.

005_najbolji_zivotni_vbb

Вомбат

006_najbolji_zivotni_vbb

Вомбат во рацете на славниот австралиски зоолог Стив Ирвин

008_najbolji_zivotni_vbb

009_najbolji_zivotni_vbb

010_najbolji_zivotni_vbb

Вомбат крка морковчина

 

Овцабик (лат. Ovibos moschatus) е тревопасно животно помеѓу овца, коза и бик, со поголема доминација на двете првонаведени животни. Живее во студените арктички предели на Канада, Аљаска, Гренланд, Скандинавија и Русија.

011_najbolji_zivotni_vbb

Овцабикови на островот Врангел во Арктичкиот океан, на крајниот североисток на Русија.

013_najbolji_zivotni_vbb

012_najbolji_zivotni_vbb

014_najbolji_zivotni_vbb

 

Тапир (лат. Tapirus) е тревопасно животно кое може да се сретне во Јужна и Централна Америка, како и во делови на Југоисточна Азија.

016_najbolji_zivotni_vbb

Тапир

017_najbolji_zivotni_vbb

Неваспитан тапир

018_najbolji_zivotni_vbb

Тапир позира

020_najbolji_zivotni_vbb

Тапир се бања

019_najbolji_zivotni_vbb

Тапири се тапираат

 

Динго (лат. Canis lupus dingo) е вид на диво куче од Австралија.

023_najbolji_zivotni_vbb

Динго

021_najbolji_zivotni_vbb

022_najbolji_zivotni_vbb

024_najbolji_zivotni_vbb

 

Јак (лат. Bos grunniens и Bos mutus) е тревопасно животно сродно со кравите. Живее во Тибет, Непал, Бутан, Западна Кина, Монголија и Русија и делови од Индија.

027_najbolji_zivotni_vbb

028_najbolji_zivotni_vbb

025_najbolji_zivotni_vbb

026_najbolji_zivotni_vbb

029_najbolji_zivotni_vbb

 

Киви (лат. Apteryx) е најмала во родот на нелетачките птици, во кои например спаѓаат и ноевите. Живее во Нов Зеланд и е негов заштитен знак.

030_najbolji_zivotni_vbb

Киви

031_najbolji_zivotni_vbb

032_najbolji_zivotni_vbb

 

За крај и неколку видео клипови поврзани со темата, за која говоревме погоре.

Клик на наслов за преглед, разглеј со клизач десно